Inschrijven in het basisonderwijs is gratis. Ook heel wat materialen en activiteiten zijn gratis. Scholen gebruiken vaak meer materialen en bieden meer activiteiten aan dan strikt nodig is om de onderwijsdoelen te bereiken. Het gaat om materialen en activiteiten die het leren boeiender maken. Scholen kunnen ook andere diensten aanbieden. Voor die uitgaven kan de school een bijdrage vragen, maar is er een maximumbedrag.
Voor de bijdragen voor materialen en activiteiten die niet strikt nodig zijn voor de onderwijsdoelen moet de school zich houden aan een maximumbedrag per schooljaar. Dat maximumbedrag is de ‘scherpe maximumfactuur’ en wordt elk jaar geïndexeerd. (Voor schooljaar 2024-2025 bedraagt de scherpe maximumfactuur per schooljaar voor het kleuteronderwijs 55 euro en voor het lager onderwijs 105 euro.)
Heel wat scholen organiseren meerdaagse uitstappen. Meerdaagse uitstappen in het lager onderwijs die volledig buiten de schooluren plaatsvinden vallen niet onder de maximumfactuur. Daarnaast zijn er meerdaagse uitstappen in het lager onderwijs die deels binnen en deels buiten de schooluren vallen. Een ouder kan steeds beslissen of zijn/haar kind hieraan deelneemt. Als het kind meegaat, kan de school er een bijdrage voor vragen. In de lagere school geldt voor deze uitstappen een maximumbedrag: de ‘minder scherpe maximumfactuur’. De minder scherpe maximumfactuur is een basisbedrag voor de volledige duur van het lager onderwijs. Dat bedrag wordt elk jaar geïndexeerd en kan dus elk jaar stijgen. (Aan het einde van het lager onderwijs bedraagt de minder scherpe maximumfactuur in het schooljaar 2024-2025 535 euro.) In het kleuteronderwijs is er geen minder scherpe maximumfactuur. De school mag geen bijdrage vragen voor meerdaagse uitstappen.
Scholen kunnen nog andere diensten en producten aanbieden zoals buitenschoolse kinderopvang, middagtoezicht, maaltijden, drankjes, schoolbus, sportaanbod, ... Een kind kan, maar moet hier geen gebruik van maken. Die uitgaven vallen niet onder de maximumfactuur. Er is dus geen maximumbedrag, maar ook voor dit type bijdragen moet de school een bijdrageregeling uitwerken en bijdragelijst opmaken. De kostprijs moet in verhouding staan tot wat de school aanbiedt. In de bijdrageregeling vind je ook de afwijkingen die de school kan toestaan, zoals een regeling voor minder begoede ouders. De school moet die bijdrageregeling en bijdragelijst bespreken in de schoolraad waar ook ouders in zitten. De school maakt de bijdrageregeling bekend via het schoolreglement.
Aangezien GBS 't Haegje en GBS Klimop deel uitmaken van de gemeenteoverheid, moet er tevens een retributiereglement worden opgemaakt voor de diverse zaken die de gemeentelijke basisscholen aanrekenen.
Advies van de schoolraad van 5 november 2024.
de Grondwet, artikel 173;
het decreet Lokaal Bestuur; artikel 40 §3;
de omzendbrief fiscaliteit KB/ABB 2019/2.
De raad keurt het retributiereglement voor de gemeentelijke basisscholen 't Haegje en Klimop als volgt goed :
Artikel 1
Er wordt tot en met 31 december 2025 een retributie geheven op:
- het verstrekken van soep en warme maaltijden in basisscholen 't Haegje en Klimop
- zwembeurten en zwembrevetten, georganiseerd door basisscholen 't Haegje en Klimop (m.u.v. 1ste leerjaar)
- deelname aan pedagogisch-didactische uitstappen, filmvoorstellingen, toneelvoorstellingen, projecten en steunacties, feestactiviteiten, buitenschoolse sportactiviteiten, ... en indien van toepassing, het vervoer naar en van deze uitstappen, georganiseerd door basisscholen 't Haegje en Klimop
- deelname aan meerdaagse schoolactiviteiten (zeeklassen, sportklassen, ...) en het vervoer naar en van deze activiteiten, georganiseerd door basisscholen 't Haegje en Klimop
- de aankoop van turn- en zwemkledij i.k.v. de turn- en zwemlessen georganiseerd door basisscholen 't Haegje en Klimop
- de aankoop van klas- en individuele foto's, themaboeken, tijdschriften en dergelijke meer, aangeboden via basisscholen 't Haegje en Klimop
- de beschadiging en/of het verlies van bib-boeken
Artikel 2
De retributie is verschuldigd door degene die het kind heeft ingeschreven in de school en door al wie overeenkomstig het Burgerlijk Wetboek (rechtstreeks of onrechtstreeks) gehouden is tot betaling van de kosten in het kader van de plicht tot levensonderhoud, opvoeding en opleiding van het kind. Ouders zijn ongeacht hun burgerlijke staat hoofdelijk gehouden tot het betalen van de retributie: het gemeentebestuur van Haacht kan elke ouder afzonderlijk aanspreken voor het geheel van de verschuldigde retributie.
In elk schooljaar zijn er 7 facturatieperiodes: indien er in de voorbije facturatieperiode kosten dienen doorgerekend te worden, wordt op naam van de leerling een factuur bezorgd die dient betaald te worden ten laatste op de vervaldag van de factuur.
Niet-genoten activiteiten worden niet aangerekend indien er door de school nog geen voorschot werd betaald; anders zal het voorschot aangerekend worden.
Artikel 3
Het college van burgemeester en schepenen wordt gemachtigd tot het vaststellen van de tarieven van de retributies. Er wordt rekening gehouden met de scherpe en minder scherpe maximumfactuur die jaarlijks geïndexeerd worden.
Het college van burgemeester en schepenen wordt gemachtigd in uitzonderingsgevallen en mits een grondig gemotiveerd sociaal verslag af te wijken van de tarieven. Deze afwijking geldt slechts voor de duur van één schooljaar.
Artikel 4
Dit reglement wordt online bekendgemaakt op de gemeentelijke webtoepassing.