Terug
Gepubliceerd op 03/04/2025

2025_GR_00124 - Reglement voor het bewaren van gevonden voorwerpen - Goedkeuring

Gemeenteraad
ma 31/03/2025 - 20:05 Raadzaal
Datum beslissing: ma 31/03/2025 - 20:35
Goedgekeurd
Dit besluit handelt over een Retributiereglement.

Samenstelling

Aanwezig

Nico Bogaerts; Steven Swiggers, Burgemeester; Karin JiroflĂ©e, Tweede schepen; Tom Van der Auwera, Derde schepen; Annelotte Van Meldert, Vijfde schepen; Dieter Vanbesien; Luc De Bie; Frank Vannetelbosch, Vierde schepen; Bert Francois; Bernard Lemaitre; Brigitte Mouligneau; Pascal Vandenhoudt; Tim Timmermans; Veva Daniels; Annik Olbrechts; Benny Van Goolen; Kristel Godyns, Eerste schepen; Ine Vanhove; Anne Labro; Marleen Wouters; Jolien Beerens; Annemie Buedts; Eddy Ghenne; Luc Van Rillaer, Algemeen directeur

Verontschuldigd

Marian Ursi; Wilfried Van Noten

Secretaris

Luc Van Rillaer, Algemeen directeur

Voorzitter

Nico Bogaerts
2025_GR_00124 - Reglement voor het bewaren van gevonden voorwerpen - Goedkeuring 2025_GR_00124 - Reglement voor het bewaren van gevonden voorwerpen - Goedkeuring

Motivering

Aanleiding en context

Omwille van regelgeving die sinds 1 september 2021 van kracht is rond verloren en gevonden voorwerpen, moet de huidige procedure herbekeken worden.

De wet verplicht gemeenten om een register bij te houden. Dit is een verantwoordelijkheid van de steden en gemeenten, maar werd in het verleden gedelegeerd aan de politiezones.

Omwille van deze nieuwe verantwoordelijkheid die de gemeente opneemt inzake de registratie en opvolging van gevonden voorwerpen, is het noodzakelijk om een reglement op te stellen.

Argumentatie

Het college verzocht om in dit kader navraag te doen bij de andere gemeenten binnen onze politiezone om te achterhalen of zij een retributie heffen voor het bewaren van gevonden voorwerpen.

De bezorgdheid bestaat immers dat de retributie veel administratie met zich meebrengt voor weinig toegevoegde waarde.

Uit de afstemming bleek dat de gemeente Keerbergen noch de gemeente Boortmeerbeek al een uitgeschreven reglement hadden, maar evenmin geneigd zijn om te werken met een retributie.

Juridische grond

  • Wet van 4 februari 2020 houdende boek 3 'Goederen' van het Burgerlijk Wetboek artikelen 3.58, 3.59 en 3.60
  • Decreet Lokaal Bestuur

Fasering

  • In ontvangst nemen gevonden voorwerpen:
    • team Uitvoering (fietsen & gemotoriseerde rijvoertuigen) 
    • team Onthaal (gelden & alle overige gevonden voorwerpen)
  • Politionele check: Lokale Politie
  • Registratie & opzoeken/contacteren eigenaar: team Burgerzaken
  • Gevonden voorwerp schenken/verkopen: college van burgemeester en schepenen 
  • Algemene communicatie voor sensibilisering aangaande gevonden/verloren voorwerpen: team Communicatie

Besluit

De Gemeenteraad keurt eenparig het volgende besluit goed.
De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

Situering
Conform de Wet van 4 februari 2020 houdende boek 3 'Goederen' van het Burgerlijk Wetboek waarin bepaald wordt dat de gemeente verplicht is om:

  • alle gevonden voorwerpen te registreren
  • een redelijke inspanning te doen om de rechtmatige eigenaar op te sporen en te contacteren
  • de gevonden voorwerpen in bewaring te nemen gedurende 6 maanden, behalve voor fietsen (3 maanden) en bederfbare of onhygiënische voorwerpen. 

Artikel 2

Toepassingsgebied Haacht

Dit reglement is van toepassing op het grondgebied Haacht, met uitzondering van de gevonden voorwerpen in de gemeentescholen, de sporthal en speelpleinwerking. Zij beheren de verloren voorwerpen binnen hun eigen werking.

Waardevolle voorwerpen (b.v. juwelen) of identificeerbare voorwerpen (b.v. identiteitskaart, abonnement openbaar vervoer) kunnen wel ter registratie, bewaring en opzoeking overgemaakt worden aan de gemeente.

Artikel 3

Politionele check

Wanneer voorwerpen bij de politie worden afgegeven, of de politie vindt zelf achtergelaten voorwerpen en voertuigen, dan controleren zij of een goed als gestolen geseind staat. Een gestolen goed wordt niet beschouwd als een gevonden voorwerp. 

Indien het voorwerp niet geseind staat, bezorgt de politie dit goed aan de gemeente met volgende basisgegevens:

  • datum van ontvangst of vondst
  • vindplaats van het voorwerp

Artikel 4

Registratie van een gevonden voorwerp

Vanaf het moment dat de goederen in beheer van de gemeente Haacht komen, worden ze geregistreerd in het register van gevonden voorwerpen.

Artikel 5

Opzoeken en contacteren van de eigenaar

De gemeente doet een redelijke inspanning om de eigenaar te achterhalen. Indien de eigenaar achterhaald is, zal de gemeente deze contacteren:

  • telefonisch indien de gemeente beschikt over het telefoonnummer
  • via mail of gewone brief indien deze gegevens bekend zijn
  • via aangetekend schrijven indien de eigenaar op één van de voorgaande manieren gecontacteerd werd, maar binnen de maand nog niet gereageerd heeft

Artikel 6

Melden en ophalen van een verloren voorwerp

Een eigenaar die een voorwerp verloren is, kan dit melden bij de gemeente Haacht. De gemeente zal nakijken of het voorwerp geregistreerd werd in het register van gevonden voorwerpen.

De eigenaar kan een afspraak maken voor het ophalen van zijn eigendom. De aanbieder moet bewijzen dat hij/zij eigenaar is (bijvoorbeeld met een aankoopbewijs, sleutel, foto van het voorwerp, uitzonderlijk kenmerk beschrijven,…). 

Bij deze overdracht wordt een ontvangstbewijs ondertekend door de eigenaar.

Artikel 7

Bewaring en beschikking van gevonden voorwerpen

Gevonden voorwerpen worden door de gemeente bewaard voor een periode van minimum 6 maanden. Voor fietsen geldt een wettelijke bewaartermijn van 3 maanden. Voorwerpen die vatbaar voor bederf of onhygiënisch zijn, worden onmiddellijk vernietigd.

Na het aflopen van de wettelijke bewaartermijnen, kan de gemeente te goeder trouw en op een economische wijze beschikken over het gevonden voorwerp. Dit houdt in dat zij de voorwerpen kan schenken, verkopen of vernietigen.

De eventuele opbrengst van een verkoop of verschroting wordt geregistreerd door de gemeente en gedurende 5 jaar na de registratie ter beschikking gehouden voor de eigenaar. Deze heeft tot 5 jaar na de registratie als gevonden voorwerp het recht om diens eigendom of de verkoopopbrengst ervan op te eisen.

5 jaar na de registratie als gevonden voorwerp wordt het gevonden voorwerp - of de verkoopopbrengst ervan - eigendom van de gemeente.

Artikel 8

Bekendmaking

Dit reglement wordt bekendgemaakt op de gemeentelijke webtoepassing.